PENGENALAN

Assalamualaikum WTB...

Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita nabi Muhammad SAW. Bersemperna dengan tahun baru, marilah kita bermuhasabah diri, adakah azam tahun lepas kita sudah tercapai? Adakah tahun lepas kita banyak buat dosa?...atau sebaliknya? Walau bagaimanpun, tahun baru ni marilah kita sama-sama memperbaiki azam tahun lepas agar lebih baik dari sebelumnya. Semoga apa sahaja yang dikerjakan kita akan mendapat keberkatan daripadaNya..InsyaAllah

Pelawat yang dihormati, blog ini dibina bukan sahaja untuk menceritakan kisah hidup pengarang tetapi juga menceritakan serta berkongsi ilmu dan pengalaman kepada pelawat-pelawat sekalian.

Walau bagaimanapun, pengarang juga mengharapkan pelawat dapat berkongsi pengetahuan dan pengalaman bersama nanti. Untuk berkongsi cerita, pengalaman, ilmu, komen yang membina atau tidak atau apa sahaja, pelawat boleh emelkan terus kepada saya di alamat hakim_310@yahoo.com

Semoga pembinaan blog ini sedikit sebanyak dapat
membantu kita dalam menyelesaikan apa jua masalah. Semoga kita dapat bersoal jawab dan berkongsi ilmu kelak.


Sekian..selamat melayarinya......

e-JARIAH

Tuesday, October 28, 2008

IBU KAULAH PERMATA HATIKU...


@kakros01@ipin02
Asslamualaikum WTB...

Pertama kali, mari kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah, kerana dengan limpah kurniaNya, kita dapat hidup dan menikmati keindahan dan rahmat dariNya. Namun apa yang lebih penting kita dapat hidup dalam Iman dan moga2 mati kita juga dalam keadaan Iman. Selawat dan salam ke atas junjungan besar, Nabi Muhammad SAW, penghulu segala rasul dan pemberi syafa'at kepada sekalian umat...

Tajuk yang akan aku tulis buat pertama kalinya adalah berkenaan seorang insan yang tidak pernah aku lupa dan cintai selalu iaitu mak aku. Aku amat menghormati mak aku. Dialah tempat aku bergantung sekarang ni setelah ayah aku kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah buatnya...Dulu masa aku kecik2 aku selalu kena marah dengan ayah aku sebab aku ni nakal cikit..orang kedah cakap 'bueh'...Tempat aku berlindung dan mengadu masalah time tu mak aku la..sapa lagi..tak kan polis pulak kut..emm nak minta duit pun minta kat mak dulu..kadang2 mak aku suruh aku minta kat ayah aku, tapi aku suruh mak aku ja yang tolong minta..hehe..tak berani maa...sekali ayah aku 'jerkah'..perghh nek sampai langit (ayat atok aku dulu bagi aku takut)..hehe...jadi mak aku la yang tolong minta..tolong 'cover line' pun mak aku gak...aku buat salah ker dapat markah teruk pun mak aku tolong 'cover'..dulu kira boleh katakan anak manja la...dengan mak ja..dengan ayah sorylah...huhu..tapi lani tak lagi...

Mak aku memang 'sporting' habis, nak minta beli apa ka, nak pi mana2 ka, cakap ja..'comfirm' boleh punyalah...aku amat sayangkan mak aku...dia banyak berkorban untuk aku..kadang2 bila dia luahkan masalah kat aku, aku rasa sedih sangat...namun aku hanya dapat menolong setakat yang aku mampu jela...Itu cerita masa aku budak2...sekarang lukman hakim dah besar..manja2 aku pun, aku kena hantar ke sekolah asrama. Masa tu aku baru 'form 1'. Sekolah aku kat Perlis. Aku ingat lagi kata2 mak aku, "la ni hang duk jauh dah, tak boleh buat macam hang duk rumah, nak semua dapat. Kat sini hang kena berdikari sendiri, basuh baju sendiri, ingat tu...". dengan ayat itulah aku buktikan kepada mak aku, aku boleh berdikari sendiri. 'Thanks mom'StickingOutTongue..hehe

Lepas sekolah kat perlis, aku pindah pulak ke sekolah asrama kat Kedah, tapi bukan kena buang tau, aku pindah ke sekolah yang lebih baik.hehe..Waktu tu, mak aku dah boleh lepas tangan, dah harap apa aku buat. Sebab aku dah boleh fikir sendiri, yang mana baik dan yang mana buruk. Namun dalam hal tertentu aku masih perlukan mak. Aku banyak tanya pendapatnya. Minta duit pun kat mak lagi time tu..hehe..dekat ayah takut nak minta..garang sangat..Tapi garang2 dia lah yang buat aku jadi seperti sekarang ni...thanks dad StickingOutTongue..hehe...

Lepas sekolah kat kedah aku sambung lagi pelajaran ke sekolah dekat N.Sembilan pulak. Lagi jauh. Tapi aku tak kisah, sebab aku dah biasa hidup di asrama. Kadang2 mak aku pun risau sebab aku tak pernah 'call' rumah. Yerlah mak mana yang tak risau dan rindu anak dia kan...hehe..'sory momStickingOutTongue'. Masa aku kat N.Sembilan lah ayah aku meninggal dunia. Sedih sangat time tu..dah la dekat nak 'exam' STPM...lemah semangat time tu..tapi mak aku seorang yang bersemangat tinggi, atas sokongan dialah aku teruskan pengajian sehingga aku berjaya memasukki Universiti Kebangsaan Malaysia. Alhamdulillah..Berkat doa ibu dan ayah aku selama ni.

Sehingga sekarang aku masih merindui mak aku..dah lama aku tak balik..emm nak tunggu raya haji ni la...itu pun tak pasti lag...nasib baik ada teknologi sekarang ni..leh aku 'call' mak aku selalu..buat mak yang amat aku sayangi dan rindui...." cek sayang sangat2 kat mak"..."mak doakan kejayaan cek nanti noo...StickingOutTongue" (loghat kedah)..."INGATLAH!!SYURGA ITU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU"

Oklah..aku nak pi main bola pulak...nanti kalu aku ada masa aku akan cerita pasal benda lain pulak...wassalam....
@kakros01@ipin01

1 comments:

Witty Hanafee said...

Tahniah man...

nilah yang aku maksudkan kat hang tu.. benda macam ni nak kata personal pun betui jugak.. nak kata semua orang rasa pun betoi jugak... tahniah!!!