PENGENALAN

Assalamualaikum WTB...

Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita nabi Muhammad SAW. Bersemperna dengan tahun baru, marilah kita bermuhasabah diri, adakah azam tahun lepas kita sudah tercapai? Adakah tahun lepas kita banyak buat dosa?...atau sebaliknya? Walau bagaimanpun, tahun baru ni marilah kita sama-sama memperbaiki azam tahun lepas agar lebih baik dari sebelumnya. Semoga apa sahaja yang dikerjakan kita akan mendapat keberkatan daripadaNya..InsyaAllah

Pelawat yang dihormati, blog ini dibina bukan sahaja untuk menceritakan kisah hidup pengarang tetapi juga menceritakan serta berkongsi ilmu dan pengalaman kepada pelawat-pelawat sekalian.

Walau bagaimanapun, pengarang juga mengharapkan pelawat dapat berkongsi pengetahuan dan pengalaman bersama nanti. Untuk berkongsi cerita, pengalaman, ilmu, komen yang membina atau tidak atau apa sahaja, pelawat boleh emelkan terus kepada saya di alamat hakim_310@yahoo.com

Semoga pembinaan blog ini sedikit sebanyak dapat
membantu kita dalam menyelesaikan apa jua masalah. Semoga kita dapat bersoal jawab dan berkongsi ilmu kelak.


Sekian..selamat melayarinya......

e-JARIAH

Monday, October 27, 2008

ON KOMPUTER DALAM MASA 10 SAAT

@ehsan01@ipin01

Tentu ramai diantara kita sentiasa merungut dengan komputer lambat.Komputer lambat perkara biasa kerana komputer adalah ciptaan manusia.Setiap ciptaan manusia ada kelemahannya.Hanya ciptaan Dia sahaja yang tiada kelemahan.

Baiklah hari ini saya ada satu tip untuk melajukan proses loading komputer supaya menjadi lebih laju.Setelah anda mencuba tip ini , sila tinggalkan komen samada berkesan atau tidak.Kalau tidak ada sebarang perubahan sila beli komputer baru :).

Apa yang perlu anda lakukan adalah membuat sedikit perubahan pada sistem registry.Sila ikut langkah-langkah yang akan saya tunjukkkan dibawah:

- Klik pada Start dan klik Run.

- Taip regedit dan klik ok.

- Klik pada HKEY_LOACAL_MECHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ContentIndex.

- Tukar value StartupDelay kepada 4000 (duble click pada StartupDelay untuk mengubah nilai value).

- Akhir sekali restart komputer anda untuk mengaktifkan perubahan setting tersebut.


Diambil sepenuhnya dari kongsiblog.org

@mail01@fizi01

4 comments:

LUKMAN HAKIMABDULLAH said...

emmm nice!!!!

Naurah said...

oh mcm tu ek.. hoho..bgs sgt la tuh.. comp. sy tersangat la lambat kalo dah turn off..sy guna perisian registry mechanic. apa fungsinye ek?

LUKMAN HAKIMABDULLAH said...

EMM REGISTRY MECHANIC TU HANYA REPAIR FILE REG YG ROSAK JA..TP ITU PUN SALAH SATU CARA NK LAJUKAN KOMPUTER..SELAIN TU, KITA LEH DEFRAGMENT FILE DAN BOLEH GUNA JUGA CCLEANER

pch said...

tip menarik..trima kasih


JUALAN KOMPUTER TERMURAH..KUNJUNGI KOMPUTER FAIR TERKINI DI TEMPAT ANDA SEKARANG
SOFTWARE KEMBALIKAN DATA HILANG DALAM PENDRIVE ANDA